Vietnamská kuchyně je založena především na rýži, nudlích, čerstvé zelenině, kvalitním mase a rybách. Většina receptů je oproti naší tradiční kuchyni docela zdravých a nutričně výživných, ale i mezi tradičními vietnamskými jídly se samozřejmě najdou nezdravé věci. Pokud navštívíte Vientam, mimo památek a přírody si určitě musíte užít i pověstnou tradiční vietnamskou kuchyni.

Co byste měli rozhodně ochutnat?

Pho

Pho je jedno z nejpopulárnějších vietnamských jídel, které se hodně rozmohlo i v České republice. Jedná se o vydatnou polévku, kterou si vietnamští obyvatelé s oblibou dopřávají k snídani. Základem je silný, několik hodin vařený vývar. Do něj se pak přidají rýžové nudle, velmi tence nakrájené plátky masa, jarní cibulka a bylinky, jako třeba koriandr.

pho

Bánh mì

Jedná se o spojení francouzské a vietnamské kuchyně ale v současnosti je Bánh mì tradiční vietnamské jídlo, které je především součásti street foodu. Jedná se o bagetu rozkrojenou napůl, do které se dávají nejrůznější náplně, především grilované maso. Nejčastěji vepřové. Dále se doplní o nakládanou a čerstvou zeleninu, bylinky a omáčku. Můžete se setkat také s vegetariánskými verzemi nebo dokonce sladkými verzemi, které jsou naplněny zmrzlinou a ořechy.

bageta

Goi Cuon

Tento pokrm známe u nás pod názvem letní závitky a taktéž jsou velmi oblíbeným pokrmem, zejména pro jeho lehkost a čerstvost. Pokrm se skládá z rýžového papíru, do kterého se přidají čerstvé ingredience jako rybí plody, nejčastěji krevety, čerstvá zelenina nakrájená na tenké proužky, koriandr nebo jiné bylinky a rýžové nudle. Poté se z papíru smotá závitek. Ty se pak podávají se sójovou omáčkou, rybí omáčkou nebo arašídovou omáčkou.

Com Tam

Dalším z typických vietnamských jídel je Com Tam. Do češtiny bychom toto jídlo mohli přeložit jako „zlomená rýže“. Jedná se o tradiční jídlo, často servírované při rodinných obědech. Obsahuje rýži, který je doplněna o menší porce různých mas, jarní cibulku, smažená vojce a různé omáčky.